Ontmoeting met Miguel A. Torres

miguel torresDit weekeinde vond in Brussel het Torres Tasting Event plaats. Eerder lichtte ik al in een ander artikel een tipje van de sluier op waarom Torres mijn favoriete Spaanse wijnhuis is.

 

 

 

 

 

 

Bij aankomst geven grote plantenbakken -voorzien van het Torres logo- met olijfbomen erin de parkeerplaats een mediteraan tintje. De rode loper lag keurig uitgerold en de deur werd vriendelijk voor ons opengehouden. Bij binnenkomst wachtte ons bij de registratiebalie nog een leuke verrassing.

Vanwege mijn inschrijving als wijnprofessional werden we ter plekke uitgenodigd voor de VIP tasting. Een verticale proeverij van Torres’ paradepaardje Mas La Plana. Deze VIP tasting was enkel voor genodigden – en wij konden nu ook meedoen.

We werden begeleid naar een chique proefruimte. Hier was alles tot in de puntjes geregeld. Er lag een handzaam boekje klaar met de geschiedenis van Mas La Plana en fiche techniques per oogstjaar. Kort na binnenkomst startte de VIP tasting. De proeverij werd begeleid door … Miguel A. Torres zelf! Miguel heeft allerlei titels en onderscheidingen ontvangen en is meermaals uitgeroepen tot de meest invloedrijke wijnmaker, wereldwijd. Een wijnpionier met hart voor het product en het milieu, een visionair.

We werden getrakteerd op de Mas La Plana van verschillende oogstjaren tussen 1981 en 2009. Wauw. We hoorden Miguel Torres uitgebreid vertellen over het wijnhuis, de wijnen, de familie Torres en de wijngaarden. Wat een passie voor wijn! En ook vertelde hij over hoe zij bezig zijn met het milieu, het terugbrengen van de ‘carbon footprint’ en welke maatregelen zij hiervoor nemen. De proeverij duurde ruim anderhalf uur. In de tussentijd vroeg ik me af hoe ik toch met goed fatsoen een gesprek met deze bewonderenswaardige man kon aanknopen. Direct na afloop van de tasting stapte Miguel op mij af met de vraag of we elkaar eerder ontmoet hebben. ‘Was het in Parijs?’ vroeg hij. Het ijs was gebroken en een leuk, ontspannen gesprek volgde.

Daarna was het hard werken – en proeven op het Torres’ Tasting Event. Alle, maar dan ook echt alle wijnen die Torres wereldwijd maakt stonden klaar om geproefd te worden. En hier blijkt naast passie ook vakmanschap, want Torres maakt onberispelijke wijnen. En naast de pareltjes maken ze ook wijnen aan de onderkant van de wijnmarkt. En ook aan die wijnen, in het vijf-euro segment valt genoeg plezier te beleven. De proeverij was strak- en zeer professioneel georganiseerd. Niets werd aan het toeval overgelaten.

Het was een geweldige dag. Vooral de persoonlijke ontmoeting met Miguel A. Torres – die ik zie als de godfather van de hedendaagse wijnbouw – was een fantastische ervaring.

 

About The Author

Jeroen

Register Vinoloog | Register Wijndocent | Freelance ondersteuning wijnbranche