Torres: 40 jaar Mas La Plana

torres-mas-la-plana

Sinds de familie in 1870 de eerste wijnranken plantte in Penedès is de naam Torres verbonden met wijn. Al drie eeuwen staan Torres wijnen bekend om de kwalitatief hoogwaardige wijnen die het wijnhuis op innovatieve wijze en met respect voor het milieu produceert.

Dit jaar lanceert Torres de 40ste vintage van haar Mas La Plana.

Eind jaren 70 stond de wijnwereld op zijn kop en werd de naam TORRES ineens wereldberoemd. Tijdens de Olympiade du Vin van Gault Millau in Parijs liet de Mas La Plana 1970 van het Spaanse wijnhuis Torres alle beroemde Bordeauxwijnen achter zich in een “blinde proeverij”. Met deze cabernet sauvignon heeft Miguel Torres sindsdien zijn naam gevestigd en het Parijse succes was de grondslag voor de internationalisering van het Spaanse wijnhuis.

Torres Mas La Plana 2010, afkomstig uit de Penedès, de bij Barcelona gesitueerde regio waar de familie Torres haar wijnbedrijf in 1870 begon, is één van de meest exclusieve wijnen van het huis en viert sinds de eerste jaargang in 1970 dit jaar zijn 40-jarig bestaan. De wijn wordt 18 maanden gelagerd in de beste nieuwe eiken vaten uit Nevers. De wijn met aroma’s van zwarte bessen, zoethout en toffee, heeft een dieprode kleur, een volle smaak met zachte tannine. In de afdronk ontplooien zich tonen van vanille, cacao en truffel. Deze Torres wijn meet zich met beroemde namen in het Bordeauxwijnen segment.

Het aanplanten van de cabernet sauvignon voor de Mas la Plana in Penedès, waar destijds bijna alleen Spaanse inheemse druiven waren aangeplant, was erg vooruitstrevend. Nog altijd wordt er bij Torres voortdurend geëxperimenteerd, variërend van het opsporen van oude, bijna verdwenen Catalaanse druivensoorten tot het ontwikkelen van nieuwe gisten voor witte wijn en een methode om de kwaliteit van eikenhouten vaten te controleren.

Eerder ontmoette ik Miguel A. Torres, bij een verticale proeverij van de Mas La Plana. Onder begeleiding van Miguel A. Torres proefden we verschillende jaargangen tussen 1981 en, toen de meest jonge: 2009. Een memorabele proeverij van een prachtige wijn. En dan is nu oogstjaar 2010 verkrijgbaar.
Mijn advies is: maak er haast mee. Om ‘m in huis te krijgen. En daarna rustig verder laten rijpen in het wijnrek.

 

Credits photo: Torres.es

About The Author

Jeroen

Register Vinoloog | Register Wijndocent | Freelance ondersteuning wijnbranche