Salentein Brut Cuvée Exeptionnelle

salentein cuvee exeptionelleEen Argentijns wijnhuis met een Nederlandse eigenaar. Mijndert Pon (met een geschat vermogen van € 425 miljoen) kocht deze Bodega in 1992. De zaken gaan goed, want de wijnen van Bodegas Salentein zijn regelmatig onderscheiden bij internationale competities.

De wijngaarden van Bodegas Salentein liggen aan de voet van het Andesgebergte, in Argentinië’s grootste wijngebied Mendoza. Op een hoogte van op 1050 tot 1700 meter boven de zeespiegel. De bodem van grof gesteente en het water van het Andesgebergte geven een perfecte watervoorziening. Dit, samen met zonnige dagen en koele nachten maakt het tot een mooie plaats om wijn te verbouwen.

Deze wijn wordt gemaakt van de druiven chardonnay (75%) en pinot noir (25%). Die komen weer van de wijngaarden van El Oasis Estate in het gerenommeerde gebied Alto Valle de Uco. De druiven worden apart geoogst en deels apart ‘opgevoed’. 
De tweede gisting gaat volgens de méthode Charmat / cuve close. Het rijpingsproces ‘sur lie’ duurt zes maanden en vindt in RVS tanks plaats.

Goed. Nu weten we van alles over de wijn, behalve hoe ‘ie smaakt.

In het glas kleurt deze Cuvee Exeptionelle helder goudgeel, met een mooie glans. Aroma`s van groene appel, citrus fruit en een hint van geroosterd brood. In de mond een frisse, fruitige smaak met ook citrus, groene appel, iets van abrikoos en kleine, aanhoudende bubbeltjes. Harmonieus en mooi in balans.

 

About The Author

Jeroen

Register Vinoloog | Register Wijndocent | Freelance ondersteuning wijnbranche