Proefschrift Wijnconcours 2012

Vandaag een middagje Amsterdam. Op uitnodiging van de Verenigde Vinologen Nederland was ik bij het Proefschrift Wijnconcours.

 

Na een hartelijke ontvangst met koffie en een broodje door de Verenigde Vinologen Nederland kon ‘het echte werk’ beginnen. In het Amsterdamse NH Barbizon Palace hotel stonden de proeftafels opgesteld.

Eerst maar even oriënteren met de catalogus. Wat valt er allemaal te proeven, wat is het meest interessant? Bij het lezen van de catalogus valt meteen op dat de wijnen laag- of ‘gunstig’geprijsd zijn. De catalogus heeft het over ‘de allerbeste, betaalbare wijnen die momenteel in Nederland en België verkrijgbaar zijn’. Heeft de crisis verder om zich heen gegrepen? Moeten we denken aan een steunfonds voor de wijnindustrie? Of is het met alle moderne wijnbereidingstechnieken mogelijk om voordelige wijnen te maken voor een redelijke prijs? Tijd om te gaan proeven!

En proeven kan hier volop. Want alle finale wijnen, inclusief de winnende wijnen, staan klaar om  geproefd te worden. De importeurs geven toelichting over de wijn, achtergrond en wijnbereiding.  Die middag heb ik ongeveer dertig wijnen langs m’n smaakpapillen laten walsen. Een mooie manier om in korte tijd een goede indruk te krijgen van het huidige, betaalbare wijnaanbod.

Klik hier voor een uitgebreid overzicht met de winnende wijnen 2012

About The Author

Jeroen

Register Vinoloog | Register Wijndocent | Freelance ondersteuning wijnbranche