Ontmoeting met Guiseppe Brancatelli

brancatelliDe afgelopen dagen heb ik de altijd vrolijke Italiaanse wijnmaker Giuseppe Brancatelli ontmoet. Natuurlijk hebben we zijn wijnen uitgebreid geproefd en bij een mooi glas gesproken over zijn passie voor wijn.

 

 

 

 

 

Guiseppe’s roepnaam is ‘Pino’. De Siciliaan besloot in 1999 besloot om van zijn passie zijn beroep te maken. En kocht er in totaal 45 hectare grond in Toscane, verspreid over vier locaties: Riotorto, Fiorentina/Piombino, Pratini/Suvereto en La Batistina/ Suvereto. Hier plantte hij in 2001 werden de eerste 15 hectare aan met cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah en petit verdot. De Franse druivenrassen dus.

Daarnaast bouwde hij aan een agriturismo: met een eigen appartement als woonhuis, een restaurant, 11 verhuurappartementen, een zwembad en een ‘cantina’, een wijnhuis met kelder. In 2003 kwamen de eerste gasten en in 2004 de eerste echte wijnoogst. Het resultaat van alle inspanningen was verbluffend: de ‘Valle del Sogno’ (cabernet sauvignon) en de ‘Giuseppe Brancatelli’ (syrah) scoorden direct hoog in de gerenommeerde wijngidsen. En toch deed Pino het maar parttime, want hij had ook nog zijn Italiaans restaurant aan ‘de Boompjes’ in Rotterdam. In de zomer van 2006 verkocht hij zijn restaurant en vertrok met zijn Ierse vrouw Catherine en zijn drie dochters definitief naar Toscane.

Dat Pino vijf jaar lang zijn aandacht kon verdelen tussen zijn werkzaamheden in Italië en Nederland is mede te danken aan zijn ‘wijnteam’, een club mensen onder leiding van Gianfranco Cantini die bekend staat als een vakman in hart en nieren en Claudio Gori, een jonge, talentvolle oenoloog die nieuwe wegen durft te bewandelen. Hij werkte voor grote wijnhuizen als Gaja. Samen met Pino, fijnproever en perfectionist, vormen zij het wijnteam dat verantwoordelijk is voor de grote successen. Zo werd de syrah in 2007 verkozen tot één van de drie beste wijnen van Italië! De jaarproductie van Brancatelli is bij benadering 80.000 flessen. De wijnen komen op de markt als zogenaamde ‘Super Tuscans’. Omdat er geen gebruik gemaakt wordt van de traditionele Italiaanse druivenrassen, passen deze wijnen niet onder de Italiaanse wijnwetgeving.

Pino heeft mij met trots al zijn wijnen laten proeven en vertelde uitgebreid over gebruikte druivenrassen, vinificatie, houten vaten en noem maar op. Stuk voor stuk mooie en bijzondere wijnen. Het was een leuke ontmoeting en we komen elkaar vast weer tegen in Toscane…

About The Author

Jeroen

Register Vinoloog | Register Wijndocent | Freelance ondersteuning wijnbranche