Nieuwe Huiswijn voor Het Concertgebouw Amsterdam

huiswijn-concertgebouw

De binnenzak van mijn jasje trilt.
Telefoon.

Het Koninklijk Concertgebouw is in de laatste fase beland van haar zoektocht naar nieuwe huiswijnen. Nu is het moment aangebroken om de ingezonden proefflessen op smaak- en inzetbaarheid te beoordelen. De vraag is of ik ze daarbij wil ondersteunen.

Wauw.

Het Concertgebouw, dat statige pand aan het Museumplein in Amsterdam. Hoeveel bezoekers zouden die jaarlijks hebben? (meer dan 700.000 per jaar, blijkt later).
En dan het selecteren van hun nieuwe huiswijnen, dat klinkt mij als muziek in de oren.

Zeven witte- en zeven rode wijnen staan klaar om geproefd te worden. Om dit niet alleen van mijn smaak af te laten hangen, besluiten we om er een klein event van te maken. Er wordt een proefpanel samengesteld van medewerkers en vaste concertgebouwbezoekers. Zo kunnen we ook concreet meten wat het oordeel is van de doelgroep. Daarom organiseren we twee proefsessies: wit en rood. En aan de te proeven wijnen voegen we ook de huidige huiswijnen toe, zodat we de verschillen goed kunnen meten. De proefsessies beginnen elk met een uitleg over proeftechniek. Geen hoogdravende taal, geen ingewikkelde toestanden over zuurgraden, fruitaroma’s enzovoort maar vooral een doelgroepgerichte benadering. De belangrijkste vraag is of de wijnen lekker zijn. Met een aangepast proefformulier en een scherpe analyse van de ‘rapportcijfers’ van de proefwijnen, volgde een overduidelijke uitkomst. De door mij aangewezen wijnen kwamen overeen met de voorkeuren van het proefpanel. Hierdoor heeft het Concertgebouw haar besluit kunnen nemen.

Het was een leuke en bijzondere opdracht, in de prachtige entourage van het Concertgebouw.

Anik Netto – Hoofd Hospitality & Events schrijft hierover:

‘ Na een tendertraject van ruim zes maanden, waren wij klaar om onze nieuwe wijnleverancier te selecteren. Met nog twee partijen in de race, was het moment aangebroken om de wijnen proeftechnisch te beoordelen. Om dat te begeleiden heb ik Jeroen gevraagd, want wij wilden graag een onafhankelijk vinoloog om zelf óók onbevooroordeeld mee te kunnen doen.

In het voortraject hebben wij prettig kunnen overleggen over de manier waarop we de proefsessies wilden gaan uitvoeren. Jeroen heeft goede suggesties aangedragen en heeft ruime ondersteuning geboden door de proefformulieren te maken en andere materialen beschikbaar te stellen.

In het proefpanel van ruim 25 personen zaten meerdere niet geoefende wijnliefhebbers en daarom heeft Jeroen eerst uitleg gegeven over hoe wijnen te proeven -en te beoordelen. Het bleek best een opgave voor de meesten in het panel, maar Jeroen heeft dat gewoon uitstekend begeleid, met leuke uitleg tussendoor.

Het resultaat van dit alles is dat wij een zuivere keuze hebben kunnen maken, waar wij allemaal achter staan. Mede dankzij Jeroen, die ik van harte aanbeveel, omdat hij zeer prettig is om mee samen te werken, verstand van zaken heeft en met zijn flair een zakelijke proefsessie tot een leuk event heeft weten te vormen! ‘

Credits foto: concertgebouw.nl

About The Author

Jeroen

Register Vinoloog | Register Wijndocent | Freelance ondersteuning wijnbranche