Freedom Day in Zuid-Afrika

freedom-day-zuid-afrika

Zuid-Afrika, Nelson Mandela en Wijn.
In één adem te noemen.

Twintig jaar geleden is het vandaag. 27 april 1994. De eerste democratische (lees: niet-racistische) verkiezingen in Zuid-Afrika. Nelson Mandela als de grote winnaar. Ik herinner me de beelden van televisie. Nieuwe tijden braken aan. Voor het land, de mensen en de wijn. Ja, ook in 1994 was ik al met wijn bezig.

Begin dit jaar heb ik een korte studiereis gemaakt naar Zuid-Afrika. Negen dagen naar dit prachtige land, bijna non-stop in wijngaarden, wijnkelders en achter wijnglazen. Van het land zelf hebben we vooral onderweg, vanuit de bus kunnen genieten. Maar goed, het was dan ook een wijnreis.

Na het afschaffen van de  aantreden van Nelson Mandela is er veel veranderd in Zuid-Afrika. En na het opheffen van het handelsboycot vonden de Zuid-Afrikaanse wijnen ook hun weg naar Nederland. En zo hebben wij de afgelopen jaren in ons glas kunnen proeven hoe het land zich ontwikkelt. En wat ik daar begin dit jaar geproefd heb, belooft nog veel moois voor de toekomst.

Maar Zuid-Afrika heeft ook nog zijn donkere kant. Het verleden is nog niet vergeten. En na het horen van de ellendige verhalen, hoor ik ook positieve geluiden. Trots noemt Zuid-Afrika zich ‘The Rainbow Nation’.
Een natie waarin alle bevolkingsgroepen met elkaar werken aan een beter leven. Op basis van wederzijds respect voor de verschillende culturen – en het land.

Ook in de wijnbouw zien we een positieve ontwikkeling terug. Ongeveer 90% van de wijngaarden is nog steeds blank bezit. Verschillende wijnbedrijven maken hun medewerkers (plaaswerkers) mede-eigenaar, en/of zorgen voor betere, stenen huisvesting. Ook is er stevig ingezet op Fairtrade. Oftewel, gericht op het verbeteren van de arbeids- en leefomstandigheden en duurzame wijnbouw. Inmiddels is Zuid-Afrika de grootste producent van Fairtrade wijn ter wereld, wat lokaal invloed heeft op de levens van meer dan 12.000 mensen.

Tot slot is er een project dat me diep geraakt heeft. Het Pebbles Project.
Gericht op kinderen die meer aandacht nodig hebben. Met name de kinderen met het foetaal alcohol syndroom, maar ook de opvang voor kinderen van de plaaswerkers (arbeiders in de wijnbouw). Dit raakt bij mij een gevoelige snaar.

Geen geld overmaken naar goede doelen – en niet weten waar het terecht komt.
Maar met overzichtelijke bedragen, direct hulp bieden. Met grote impact voor het kind.
Kinderen meer perspectief geven door opleiding.
Kinderen, die de spiraal van armoede en onderdrukking van de vorige generaties kunnen doorbreken.
De ouders ondersteunen in de opvoeding van het kind.
Ingrijpen en ondersteunen in het proces van opvoeden en opgroeien.
Een duidelijke, integrale aanpak.

Ik ben om.

 

Kijk eens naar het filmpje (06:55 min.)

Jaarlijks kiezen wij privé een goed doel om te steunen.
Voor de komende jaren hebben wij ons aan het Pebbles Project verbonden.
Privé en zakelijk.

Een gedeelte van de opbrengst van de wijncursussen van Wijncursus Breda.nl gaat naar het Pebbles Project. En het mooie is: Enthousiaste cursisten van Wijncursus Breda.nl steunen ons daarbij!

 

P.S. Nu denk je misschien:
Zeg Jeroen, vergeet je hier niet te schrijven over de ‘House of Mandela’ wijnen?
Van Mandela’s dochter en kleindochter?
Nee, dat ben ik niet vergeten.
Daar is al genoeg over geschreven
In plaats daarvan, deel ik graag dit filmpje met jou 😉

About The Author

Jeroen

Register Vinoloog | Register Wijndocent | Freelance ondersteuning wijnbranche