De vijf regels voor een ideale wijnopslag

wijnopslagVeruit de meeste wijnen die nu te koop zijn, zijn geschikt voor directe consumptie. Wit en Rosé drink je over het algemeen binnen één tot twee jaar na het jaar dat op de fles vermeld staat. Rood kun je over het algemeen wat langer bewaren, afhankelijk wat voor wijn het betreft en waar deze vandaan komt. Lees hier welke wijnen geschikt zijn om te bewaren. Heb je de juiste wijnen gevonden en wil je die bewaren? Hou dan rekening met de vijf regels voor een ideale wijnopslag:

 

  1. Stabiele temperatuur: liefst tussen 10 en 12°C. Een paar graden meer of minder is geen ramp, extreme temperaturen en wisselende temperaturen zijn wel absoluut te vermijden.
  2. Aangepaste vochtigheidsgraad: de ideale vochtigheidsgraad ligt tussen 65 en 80%. Een te lage vochtigheid droogt de kurk uit en de wijn kan gaan lekken. Een te hoge vochtigheid kan schimmelvorming geven en de etiketten aantasten.
  3. Goede luchtcirculatie is ook erg belangrijk: bij te weinig circulatie kunnen er ‘vieze geurtjes’ in uw kelder ontstaan en deze kunnen via de kurk in de wijn terechtkomen.
  4. Optimale duisternis: belangrijk omdat licht, en in het bijzonder UV-stralen, een funeste invloed hebben op de veroudering van de wijn door oxidatie.
  5. Trillingsvrij: zodat de wijn harmonieus kan rijpen en de moleculenstructuur niet verstoord wordt.

bron: www.brouwland.com


About The Author

Jeroen

Register Vinoloog | Register Wijndocent | Freelance ondersteuning wijnbranche